CardiOlival

AURAXOL® DetriMega®

RIBLJE ULJE ● VITAMIN D3

DOZA OD 2 KAPSULE DETRIMEGA SADRŽI:

  • Riblje ulje od inćuna (Engraulis ringens) standardizirano na 35% EPA i 25% DHA: 834 mg (od toga EPA 291,9 mg i DHA 208,5 mg)
  • Vitamin D3 (kolekalciferol) 10 μg ili 400 I.J. (200% PU*)

DOZA OD 1 KAPSULE DETRIMEGA PLUS SADRŽI:

  • Riblje ulje od inćuna (Engraulis ringens) standardizirano na 35% EPA i 25% DHA: 1000 mg (od toga EPA 350 mg i DHA 250 mg)
  • Vitamin D3 (kolekalciferol) u megadozi od 100 μg ili 4000 I.J. (2000% PU*)

(*PU: preporučeni dnevni unos za odrasle)

Omega-3 masne kiseline EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca.

Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.


KAKO SE UZIMAJU DETRIMEGA I DETRIMEGA PLUS KAPSULE?

DetriMega:

  • Za nadopunu prehrani (bez utvrđenog nedostatka vitamina D3), uzimati 1 do 2 kapsule na dan. Može se davati i djeci, od vrtićkog uzrasta (kada nauče progutati kapsulu).

DetriMega PLUS:

  • Za nadopunu prehrani (bez utvrđenog nedostatka vitamina D3), uzimati 1 do 2 kapsule na dan. Može se davati i djeci, od vrtićkog uzrasta (kada nauče progutati kapsulu).

Najbolje je uzeti DetriMega kapsule uz obrok i popiti s običnom vodom. Želučanootporna kapsula razgrađuje se u tankom crijevu pa nema refluksa s neugodnim okusom ribljeg ulja.

NAPOMENE I UPOZORENJA:

Kod dugotrajnog uzimanja visokih doza vitamina D3 poželjno je savjetovati se s liječnikom i povremeno provjeravati količine ovog vitamina u krvi. Dnevnu dozu od 4000 I.J. vitamina D3 ne smije se prekoračiti bez prethodnog savjeta liječnika ili ljekarnika.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

ZAŠTO UZIMATI DETRIMEGA KAPSULE?

DetriMega i poticanje otpornosti organizma

Osobito se preporuča u sezoni gripe, viroze i infekcija dišnog sustava (uključujući COVID-19).

DetriMega i zdravlje srca

EPA i DHA iz ribljeg ulja doprinose normalnoj funkciji srca i reguliranju razina triglicerida u krvi.

DetriMega i prevencija osteoporoze

Vitamin D3 štiti od demineralizacije kostiju i smanjuje rizik od lomljivosti.

DetriMega i poboljšanje stanja kože

Od EPA i DHA nastaju protuupalne tvari koje imaju važnu ulogu za ublažavanje ekcema, poboljšanje stanja kože kod psorijaze i ublažavanje simptoma psorijatičnog artritisa.

PAKIRANJE:

DetriMega: 60 mekih kapsula u bočici

DetriMega PLUS: 30 mekih kapsula u bočici


INFORMACIJE I ČINJENICE O PRIRODNIM TVARIMA

riblje ulje

RIBLJE ULJE (lat. Pisces olei) se smatra jednim od najstarijih dodataka prehrani, a može se dobiti od više vrsta riba. U pravilu se riblja ulja dijele na ulje dobiveno od jetre bakalara i ulje dobiveno od mesa ribe ili cijelih riba. Danas je poznato i ulje krila, sitnih planktonskih račića.

Prema sastavu, ulje bakalara se razlikuje od onog koje se dobiva od mesa ili cijele ribe. Ulje bakalara sadrži velike količine vitamina A i D, zbog čega je primjena vremenski ograničena kako ne bi nastali problemi zbog previsokih doza ovih vitamina. Ulje od mesa ribe može se dobivati od tune, lososa i drugih masnih riba, ali i od srdele, kapelina, inćuna... Ono ima nešto manje vitamina A i D, ali je bogatije omega-3 masnim kiselinama. Među najcjenjenija ulja spadaju ulja od dubinskih riba koje žive u jatima, a love se u hladno godišnje doba. Tada nisu u mrijestu, a sele na dubine od čak 80 metara, gdje nema opasnosti od zagađenja mora plastikom, naftom i teškim metalima. Takve male ribe su ujedno prve u hranidbenom lancu, stoga je minimalan rizik od zagađenja živom ili olovom.

Riblje ulje daje se djeci, već od najranijeg uzrasta. Oprez je potreban kod dokazane alergije na proteine iz ribe, rakova ili morskih ljuskara.

U proizvodnji dodataka prehrani s ribljim uljem, mi koristimo ulje peruanskog inćuna (lat. Engraulis ringens), male dubinske ribe od koje se dobiva sirovina najviše čistoće i farmaceutske kakvoće. Ulje inćuna osobito je bogato omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, u optimalnim međusobnim omjerima.

EPA ili eikosapentaenoična kiselina je polinezasićena omega-3 masna kiselina, osobito važna za reguliranje razine triglicerida u krvi, zaštitu od srčanog udara i ateroskleroze. Ima važnu ulogu u stvaranju protuupalnih tvari i zaštiti od brojnih upalnih bolesti.

DHA ili dokosaheksaenoična kiselina je polinezasićena omega-3 masna kiselina, ujedno primarna gradivna komponenta kore ljudskog mozga, živčanog tkiva i retine oka. Ima važnu ulogu u prevenciji i terapiji mentalnih bolesti, kao i bolesti srca i krvožilnog sustava.

VITAMIN D3 ili KOLEKALCIFEROL je vitamin topiv u mastima, važan za zdravlje brojnih sustava u organizmu. Od davnina je poznata uloga vitamina D3 za razvoj kostiju i zuba, zaštitu od lomljivosti kostiju i usporavanje gubitka koštane mase, tj. razvoja osteoporoze. U posljednjih nekoliko godina sve je više znanstvenih dokaza o ulozi vitamina D3 za jačanje imuniteta organizma i za zaštitu od različitih virusnih infekcija. Najnovije studije potvrđuju učinak visokih doza vitamina D3 u terapiji oboljelih od koronavirusa. U sezoni gripe i respiratornih virusnih infekcija, nadopuna prehrane vitaminom D3 može imati važnu preventivnu ulogu i djelovati na jačanje imuniteta.