ULJE ŠAFRANIKE ● CLA
Uzimati 1 do 3 kapsule na dan. Najbolje uzeti uz obrok i popiti s vodom. Doza od 3 kapsule sadrži 2,4 grama CLA i nema rizika od predoziranja.
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.
CarthaKaps i redukcijska dijeta za mršavljenje
Dokazi iz provedenog kliničkog ispitivanja kod pretilih žena s metaboličkim sindromom potvrdili su da uzimanje 3 grama CLA dnevno tijekom 90 dana, u kombinaciji s hipokalorijskom dijetom, smanjuje masu tjelesne masti.
CarthaKaps i izgradnja mišićnog tkiva
Analize su pokazale da se kod osoba koje se aktivno bave sportom, pozitivne reakcije pri dodavanju CLA u prehranu očituju još više. Smanjenje masnoga tkiva i porast mišićne mase je potvrđen, ali samo u uvjetima redovne tjelesne aktivnosti kojom se izgrađuju mišići.
CarthaKaps i abdominalna debljina
Istraživanja pokazuju da oralna primjena CLA iz ulja šafranike smanjuje masno tkivo, uključujući i trbušnu mast. Nije potpuno jasno je li CLA korisna za smanjenje tjelesne težine, smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) ili poboljšanje metaboličkih mjera, ali su istraživanjem zabilježena poboljšanja ovih parametara.
CarthaKaps i reguliranje razine kolesterola u krvi
Konjugirana linolna kiselina (CLA) je izomer linolne kiseline koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.
CarthaKaps i poboljšanje stanja kože
Istraživanja su potvrdila da uzimanje ulja šafranike s najmanje 68% konjugirane linolne kiseline, u trajanju od najmanje 8 tjedana, poboljšava stanje kože kod folikularnih keratoza, smanjuje suhoću i hrapavost kože.
30 mekih kapsula u bočici
KONOPLJA ili KANABISŠAFRANIKA (lat. Carthamus tinctorius) je jednogodišnja zeljasta biljka, uspravne i jako razgranate stabljike, koja naraste između 30 i 150 cm visine. Slična je čičku. Listovi su naizmjenični, tamnozeleni s nazubljenim rubovima. Cvjetovi su dvospolni, žarko narančasti s varijacijama prema žutoj i crvenoj boji, gusto skupljeni u glavičaste cvatove. Plod šafranike je tipičan za glavočike, ima oblik roške u kojoj se nalazi puno sjemenki. Cvijet šafranike se, zahvaljujući boji, koristi u kulinarstvu kao jeftinija zamjena za šafran, rijedak i vrlo skup začin. Ovisno o varijetetu biljne vrste, postoje biljke tzv. oleinskog tipa i biljke linolnog tipa. Ako je ulje pretežno bogato oleinskom kiselinom, koristi se u kulinarstvu, dok se takozvani linolni tip ulja šafranike koristi u dodacima prehrani.
ULJE ŠAFRANIKE visoke farmaceutske kakvoće dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki šafranike. Ulje sadrži manje oleinske kiseline i značajno veće količine polinezasićene linolne kiseline. Ulje sjemenki šafranike je najbogatiji prirodni biljni izvor konjugirane linolne kiseline (CLA), koju inače nalazimo u mesu i mliječnim proizvodima. Ulje šafranike tradicionalno se koristi za smanjenje rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava te ateroskleroze, za reguliranje razine šećera i lipida u krvi, mršavljenje, povećanje mišićne mase, umirivanje kašlja, ublažavanje boli i bolnih menstruacija. Ulje sjemenki šafranike se koristi kao laksativ, detoksikator i aktivator metabolizma masnih stanica. Naneseno na kožu koristi se kod strija, ožiljaka i oštećenja kože.
KONJUGIRANA LINOLNA KISELINA (CLA) je višestruko nezasićena esencijalna masna kiselina koja se u organizmu ponaša poput omege-3. Ima snažno antioksidativno djelovanje jer potiče formiranje komponenti u strukturama membrana stanica. Prema kliničkim podacima, CLA štiti od razvoja ateroskleroze i djeluje antioksidativno. Smatra se da CLA igra ulogu u formiranju mišićne mase i smanjenju tjelesnih masti, osobito trbušne masnoće koja je opasna jer obavija trbušne organe. Neki dokazi govore u prilog povećavanju koštane mase i preveniranju osteoporoze. CLA djeluje na osjetljivost na inzulin. Time ona omogućava masnim kiselinama i glukozi lakši prolaz kroz membrane mišićnih stanica. Studije ukazuju na smanjenje pojavnosti virusnih infekcija, osobito prehlade i gripe, što se smatra rezultatom antioksidativne aktivnosti CLA. Studije također navode i stimulaciju proizvodnje stanica važnih za funkcije imuniteta, inhibiciju otpuštanja imunoglobulina koji je vezan uz alergije te poboljšanje osjetljivosti na inzulin. Smatra se da je unos CLA posve siguran, čak i u visokim dozama. Optimalna dnevna doza CLA za jačanje imuniteta i učinak na bolje sagorijevanje masti u stanicama iznosi 2 do 3 grama.