KarboMint PLUS

AURAXOL® KarboMint PLUS®

AKTIVNI UGLJEN ● ESENCIJALNA ULJA

DOZA OD 4 KAPSULE SADRŽI:

  • Aktivni ugljen od drva primorskog bora 500 mg
  • Esencijalno ulje lista paprene metvice (Mentha x piperita) 280 mg
  • Esencijalno ulje sjemenki anisa (Pimpinella anisum) 280 mg

Aktivni ugljen doprinosi smanjenju pretjerane nadutosti nakon jela.

Paprena metvica (Mentha x piperita) olakšava probavne funkcije.


KAKO SE UZIMA KARBOMINT PLUS?

Preporučena doza je 2 do 4 kapsule na dan.

  • Za olakšavanje probavnih funkcija: 1 kapsulu uzeti uz glavne dnevne obroke ili kratko nakon obroka
  • Za suzbijanje zadaha koji nastaje zbog nutritivne ketoze: 1 do 2 kapsule uzeti oko 2 sata nakon obroka u kojem prevladavaju proteini, odnosno u srednjem razmaku između dva obroka (kada se najčešće pojavljuje zadah)
  • Za ublažavanje nadutosti: 1 do 2 kapsule uzeti prije ili kratko nakon obroka s mahunarkama (grah, grašak...), zeljastim povrćem, gljivama ili drugim namirnicama koje u procesu probave stvaraju plinove
  • U slučaju pretjerane nadutosti nakon jela (prema EFSA* preporuci): uzeti 1 gram aktivnog ugljena najmanje 30 minuta prije obroka i 1 gram kratko nakon obroka
  • U slučaju trovanja hranom, pićem, lijekom ili otrovom: dozu prilagoditi prema količini toksične tvari, svakako prema uputi liječnika ili ljekarnika (najviše 16 kapsula)

*EFSA: Europska agencija za sigurnost hrane

NAPOMENE I UPOZORENJA:

Aktivni ugljen može adsorbirati aktivne tvari iz lijekova. Pri istodobnoj primjeni s lijekovima potrebno je paziti da razmak između njihova uzimanja bude najmanje 2 sata. Potvrđeno je da aktivni ugljen slabo adsorbira ulja, zbog toga je uljna kapsula optimalan oblik za učinkovitost proizvoda. Primjena ovog pripravka može izazvati normalnu stolicu tamnije boje.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

ZAŠTO UZIMATI KARBOMINT PLUS?

KarboMint PLUS i višak plinova u probavnom sustavu

Plin se normalno nalazi u crijevima, ali veća količina plina može izazvati tegobe poput nadimanja i flatulencije. Pojedine vrste hrane poput mahunarki (grah, grašak...) ili kupusnjača (zelje, kelj, cvjetača...) mogu biti uzročnici stvaranja veće količine plinova. Kako bi se spriječile tegobe, preporučljivo je kratko prije ili ubrzo nakon obroka s hranom koja izaziva nadimanje uzeti KarboMint PLUS.

KarboMint PLUS i simptomi dispepsije

Niz simptoma koji uključuju bol i nelagodu u gornjem dijelu probavnog sustava nazivaju se dispepsijom. Sastojci kapsula KarboMint PLUS mogu uspješno ublažiti simptome.

KarboMint PLUS i suzbijanje zadaha iz usta

Uobičajena pojava kod ketogene dijete i prehrane na bazi proteina je nutritivna ketoza, praćena snažnim zadahom koji se širi iz želuca. Ovu socijalno neugodnu pojavu lako je suzbiti uzimanjem kapsula KarboMint PLUS. Aktivni ugljen apsorbira plinove, a mentol iz paprene metvice i ulje anisa dugotrajno osvježavaju dah.

PAKIRANJE:

30 mekih kapsula u bočici

INFORMACIJE I ČINJENICE O PRIRODNIM TVARIMA

aktivni ugljen

AKTIVNI UGLJEN (lat. Carbo medicinalis vegetabilis nastaje žarenjem drva, uz dodatak sredstava za aktiviranje. Tako prerađen aktivni medicinski ugljen ima veliku poroznu površinu koja upija različite tvari. Zbog toga aktivni ugljen ima sposobnost vezanja na sebe različitih štetnih tvari poput otrova, mikroorganizama i njihovih toksina, kao i tvari iz lijekova u slučaju predoziranja. Ugljen se ne resorbira i ne metabolizira, već se putem probave i zajedno sa štetnim tvarima izlučuje iz organizma. Dokazano je učinkovit kod crijevnih infekcija praćenih proljevom i trovanja pokvarenom hranom ili pićem, a potpuno je neškodljiv. Može se davati i djeci nakon navršene 3 godine. U slučajevima trovanja se može uzimati doza koja iznosi do 1 gram aktivnog ugljena na 1 kg tjelesne težine.

Aktivni ugljen u manjim količinama od 250 mg, sve do jednokratnih doza koje iznose po 1 gram, široko se primjenjuje kod različitih problema s probavom. Učinkovit je kod blagih tegoba koje nastaju nakon konzumiranja hrane s mahunarkama ili zeljastim povrćem, čija je posljedica prekomjerna količina plinova u crijevima. Osim crijevnih plinova i nadutosti, aktivni ugljen može apsorbirati neugodne mirise koji nastaju u želucu i refluksno se vraćaju u usnu šupljinu. Zadah iz usta često nastaje zbog nutritivne ketoze, redovite nuspojave dijetalne prehrane na bazi proteina (tzv. „keto-prehrana“, Atkinsonova dijeta, South beach dijeta...)

paprena metvica

PAPRENA METVICA (lat. Mentha x piperita) je biljka specifičnog ugodnog mirisa koji zahvaljuje mentolu i njegovim derivatima iz listova i zelenih dijelova. Osim mentola, metvica sadrži limonen, menton, eukaliptol i druge tvari u malim količinama. Čaj od listova paprene metvice i esencijalno ulje metvice tradicionalno se koriste kod prehlade i kašlja, gastritisa i želučane boli, proljeva, crijevnih kolika i grčeva u probavnom sustavu te kod mučnine i nadutosti. Ulje metvice relaksira probavne mišiće i umanjuje simptome nadražaja crijeva. Dokazano mu je i povoljno djelovanje kod želučanog refluksa i dispepsije, simptoma nelagode, boli i osjećaja žarenja u gornjem dijelu probavnog sustava. Ne preporučuje se za djecu mlađu od 2 godine.

anis

ANIS ili ANIŠ (lat. Pimpinella anisum) se koristi kao začinska i ljekovita biljka. Sjemenke anisa imaju slatkast okus i koriste se u izradi peciva i kolača, sokova, čaja i alkoholnih pića, a neizbježan su sastojak mješavine začina u indijskoj kuhinji. Bogate su aromatičnim esencijalnim uljem koje se tradicionalno koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Ulje sjemenki anisa ublažava mučnine, pomaže kod želučanih bolova, proljeva i crijevnih kolika te umanjuje količinu plinova u probavnom sustavu. Osim za poticanje probavnih funkcija, anis se koristi u pripravcima za ublažavanje tegoba dišnog sustava. On omekšava bronhijalnu sluz i poboljšava iskašljavanje. Ne preporučuje se trudnicama i djeci mlađoj od 2 godine.