CuminaKaps

AURAXOL® CuminaKaps®

ULJE CRNOG KIMA

DOZA OD 2 KAPSULE SADRŽI:

  • Hladno prešano ulje sjemenki crnog kima (Nigella sativa) 1000 mg, standardizirano na linolnu kiselinu i oleinsku kiselinu; od toga linolna kiselina minimalno 575 mg i oleinska kiselina minimalno 240 mg

Jednostruko nezasićene i/ili višestruko nezasićene masne kiseline, linolna kiselina i oleinska kiselina, doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi.


KAKO SE UZIMA CUMINAKAPS?

Uzimati 2 kapsule na dan. Uzeti odjednom, najbolje uz obrok i popiti s vodom. Prema individualnim potrebama, količina se može povećati do 4 kapsule na dan.

NAPOMENE I UPOZORENJA:

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

ZAŠTO UZIMATI CUMINAKAPS?

CuminaKaps i alergije

Iako ne postoji odobrena zdravstvena tvrdnja koju je potvrdila EFSA*, iskustva mnogih liječnika, farmaceuta i samih korisnika podupiru primjenu ulja crnog kima u prehrani i njegovo pozitivno djelovanje na ublažavanje respiratornih alergija. Tome u prilog govore kontrolirane kliničke studije objavljene u stručnim i recenziranim medicinskim časopisima.

*EFSA: Europska agencija za sigurnost hrane

CuminaKaps i povišene razine kolesterola u krvi

Linolna i oleinska kiselina iz ulja crnog kima imaju povoljan učinak na održavanje normalne razine kolesterola u krvi i reguliranje razine ukupnog i LDL kolesterola.

CuminaKaps i poboljšanje stanja kože

Laboratorijskim pokusima na modelu ljudske kože potvrđen je učinak na smanjenje umnožavanja bakterija prisutnih na koži s aknama i na inhibiranje kvasnica prisutnih kod seboroičnog dermatitisa. Na osnovi tih podataka se preporučuje i oralno uzimanje ulja crnog kima za poboljšanje stanja kože kod dermatoza gdje su prisutne bakterije ili gljive.

CuminaKaps i jačanje otpornosti organizma

Studije provedene u posljednjih nekoliko godina potvrdile su učinak ulja crnog kima na jačanje imuniteta i obranu organizma od virusnih infekcija. Ovaj se učinak najviše pripisuje tokoferolu i timokinonu, aktivnim sastojcima ulja crnog kima.

PAKIRANJE:

60 mekih kapsula u bočici


INFORMACIJE I ČINJENICE O PRIRODNIM TVARIMA

crni kim

CRNI KIM (lat. Nigella sativa) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabljaka, podrijetlom iz jugozapadne Azije i područja Mediterana. Stabljike su uspravne i narastu do 30 cm visine. Cvjetovi su dvospolni, sastavljeni od 5 do 10 bijelih do svijetloplavih latica. Plod je velika kapsula koja u više odjeljaka sadrži brojne crne sjemenke. Biljka cvate ljeti, a dozrijeva u ranu jesen. Sjemenke crnog kima imaju gotovo idealan sastav, od čega po jednu trećinu čine proteini, ugljikohidrati i masti.

ulje od sjemenki crnog kima

ULJE OD SJEMENKI CRNOG KIMA dobiva se hladnim tiještenjem. Sadrži brojne vrijedne tvari, među kojima su najznačajnije linolna i oleinska kiselina iz ulja, biljni steroli i beta-sitosterol. Ulje sadrži neutralne lipide, uz male udjele glikolipida i fosfolipida, timokinon, nigelidin, alfa-hederin i tokoferol. U području Mediterana i Azije ulje crnog kima smatra se panacejom i prirodnim lijekom za mnoge bolesti. Provedena su brojna znanstvena i klinička ispitivanja koja potvrđuju učinkovitost crnog kima za ublažavanje astme i respiratornih alergija, prehlade, kašlja, kroničnog rinitisa i upale sinusa. Prije razdoblja sezonskih alergija dišnog sustava preporučuje se započeti s uzimanjem ulja crnog kima barem 6 do 8 tjedana ranije. U azijskim zemljama koristi se kod infektivnih bolesti, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija. Brojni izvori spominju učinak ulja crnog kima na ublažavanje probavnih smetnji i zaštitu sluznice želuca. U nekim studijama proučavan je lokalni učinak ulja crnog kima na akne, dok postoje studije koje sugeriraju oralno uzimanje ulja crnog kima za poboljšanje stanja kože s aknama (gdje je prisutna Propionibacterium acnes) i seboroičnog dermatitisa (gdje je prisutna kvasnica Malassezia furfur). Jedan od najvažnijih sastojaka ulja crnog kima, u vrlo malim količinama, je timokinon. Ulje crnog kima sadrži prosječno oko 0,5% timokinona. Najnovija istraživanja potvrdila su učinak ulja crnog kima na zaštitu od infekcije COVID-19 i brži oporavak organizma nakon preboljele infekcije.

LINOLNA KISELINA je višestruko nezasićena esencijalna masna kiselina koju organizam ne sintetizira pa se mora unositi hranom. Od linolne kiseline nastaju eikozanoidi, tvari slične hormonima koje imaju protuupalni i regenerirajući učinak. Postoje brojni klinički dokazi koji potvrđuju da linolna kiselina snižava razine ukupnog i LDL (tzv. „lošeg“) kolesterola u krvi. Stoga je važna kao sastavni dio dijetetskih mjera za reguliranje razine kolesterola u krvi.

OLEINSKA KISELINA je jednostruko nezasićena omega-9 masna kiselina, inače najzastupljenija u maslinovom ulju, dok ulje crnog kima sadrži najviše 30% oleinske kiseline. Istraživanja su pokazala da oleinska kiselina ima važnu ulogu u reguliranju pravilnog rada srca i metabolizma masti srčanih stanica.