LinaKaps

AURAXOL® LinaKaps®

ULJE SJEMENKI LANA ● VITAMIN E

DOZA OD 1 KAPSULE SADRŽI:

  • Ulje sjemenki običnog lana (Linum usitatissimum) 1000 mg, standardizirano na minimalno 45% alfa-linolenske kiseline (ALA), od toga ALA 450 mg
  • Vitamin E (D-alfa tokoferol) 6,7 mg (56% PU*)

(*PU: preporučeni dnevni unos za odrasle)

Alfa-linolenska kiselina doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidacijskog stresa.


KAKO SE UZIMA LINAKAPS?

Uzimati 1 kapsulu na dan. Najbolje uzimati uz obrok i popiti s vodom. Prema individualnim potrebama, a zbog potrebe za višim dozama ALA i vitamina E, količina se smije povećati do 4 kapsule na dan.

NAPOMENE I UPOZORENJA:

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

ZAŠTO UZIMATI LINAKAPS?

LinaKaps i zdravlje srca

Ulje lana bogato je alfa-linolenskom kiselinom, esencijalnom višestruko nezasićenom masnom kiselinom koja doprinosi zdravlju srca i krvožilnog sustava, a vitamin E štiti stijenke krvnih žila.

LinaKaps i povišene razine kolesterola u krvi

Alfa-linolenska kiselina doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, a vitamin E štiti krvne žile od oštećenja izazvanih slobodnim kisikovim spojevima.

LinaKaps i simptomi menopauze

Kliničke studije su potvrdile povoljno djelovanje ulja lana na ublažavanje simptoma menopauze.

LinaKaps i poboljšanje stanja kože

Višestruko nezasićene masne kiseline pomažu stanicama kože u proizvodnji protuupalnih tvari, a osobito su važne kod pojačane suhoće kože i sluznica, u kombinaciji s vitaminom E.

LinaKaps i vegetarijanska prehrana

Osobe koje izbjegavaju konzumiranje namirnica životinjskog podrijetla, uključujući i riblje ulje, uzimanjem ulja sjemenki lana mogu u potpunosti i iz biljnog izvora nadoknaditi potrebe organizma za omega-3 esencijalnim masnim kiselinama.

PAKIRANJE:

30 mekih kapsula u bočici


INFORMACIJE I ČINJENICE O PRIRODNIM TVARIMA

lan

LAN (lat. Linum usitatissimum) je jednogodišnja biljka s tankom i uspravnom stabljikom, cjelovitim, uskim listovima i zrakasto simetričnim, peteročlanim plavim ili bijelim cvjetovima. Plod je okruglasti tobolac u kojem se nalazi 10 sjemenki. Lan koji se koristi za dobivanje ulja ima razgranatu stabljiku s čak 35 do 50 tobolaca sa sjemenkama. Sjemenke lana bogate su vlaknima, sadrže flavonoide, lignane i esencijalne masne kiseline. U prehrani se koriste cijele ili mljevene sjemenke lana te ulje koje se dobiva postupkom hladnog tiještenja.

ulje od sjemenki lana

ULJE OD SJEMENKI LANA sadrži visoke doze, čak od 40% do 50% alfa-linolenske kiseline, biološkog prethodnika omega-3 masnih kiselina. Zbog toga je ulje lana izvrsna zamjena za riblje ulje, osobito za osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla, osobe koje ne podnose riblje ulje zbog njegova mirisa i okusa ili osobe koje su alergične na proteine iz ribe, rakova i morskih ljuskara. Ulje lana se može koristiti nanošenjem na kožu, a učinkovito je njegovo oralno uzimanje za ublažavanje upalnih procesa kod ekcema i pojačane suhoće kože. Zahvaljujući ključnom sastojku alfa-linolenskoj kiselini, ulje lana ima važnu ulogu u prehrani osoba koje hranom ne unose dovoljno esencijalnih masnih kiselina.

ALFA-LINOLENSKA KISELINA (ALA) je omega-3 masna kiselina, ali dobivena iz biljnoga izvora. ALA je višestruko nezasićena esencijalna masna kiselina koju organizam ne sintetizira i mora se unositi hranom. Studije su potvrdile njezin učinak na snižavanje ukupnog kolesterola i LDL-a (tzv. „lošeg“ kolesterola), učinak na reguliranje povišenog krvnog tlaka, protuupalni učinak te antioksidativno djelovanje i zaštitu od oksidacijskog stresa. Neke kliničke studije sugeriraju da uzimanje ulja lana bogatog alfa-linolenskom kiselinom ublažava simptome poremećaja pažnje i smanjuje hiperaktivnost kod ADHD-a. Nekoliko kliničkih radova potvrđuje da uzimanje ulja od sjemenki lana pomaže kod blagih do umjereno teških simptoma menopauze.

VITAMIN E ili TOKOFEROL je topiv u mastima, a brojnim studijama potvrđeno mu je snažno antioksidativno djelovanje. Vjeruje se da oksidacijski stres igra važnu ulogu u poremećajima imunološkog sustava te da na određeni način sudjeluje u razvoju malignih, autoimunih, reumatskih, neurodegenerativnih i različitih drugih bolesti. Epidemiološke studije sugeriraju da nedostatak E vitamina povećava rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava. Vitamin E se preporučuje za jačanje imuniteta organizma, prevenciju suhoće kože i sluznica, zaštitu vida, prevenciju razvoja degenerativnih promjena na oku i prevenciju Alzheimerove bolesti.